Royal Wolf Launces Customer Service Centre with Innovative Container Design

Royal Wolf Shipping Container OfficeRoyal Wolf Shipping Container OfficeArchitecture enthusiasts and Australian consumers and businesses looking for convenient storage, accommodation and retail solutions are set to be inspired by the launch of an innovative building by Australia’s largest shipping container provider, Royal Wolf.

Located in Sunshine, Melbourne, the dynamic customer service centre is the only one of its kind in Australia and delivers a full retail experience, fronted by a sleek new office space with a cutting edge container design from award-winning local architects, Room11.

CEO of Royal Wolf, Robert Allan, said the 21,400 square metre site also incorporates state-of-the-art workshops for refurbishing, re-spraying and custom builds, and features one of the largest  paint booths in the southern hemisphere.

“This stunning facility is one of our largest operations in Australia. Melbourne is a major container port so we have a long history of investment and business here,” Mr Allan said.

 

“The office space itself is also the perfect expression of the company’s motto, that ‘you can do anything in a Royal Wolf’. Shipping containers today are being used to solve a wide range of business challenges – from accommodation quarters, mobile exhibition spaces, portable storage options, to retail outlets, training facilities and innovative construction projects. We are constantly amazed by the new ideas,” he said.

Aaron Roberts, Director at Room11, said the design brief was simple but exciting and required the creation of a functioning, contemporary office space while showcasing the shipping containers Royal Wolf is famous for.

“When you think of a shipping container, you can immediately feel boxed in. We wanted to strip away this feeling and the idea that being inside a container had to be constrained, with tiny windows and a space only ever as a wide as a single unit,” Mr Roberts said.

“We cut away walls and linked the containers by a series of courtyards to let in natural light. This allowed us to create a large open format office. The internal fit-out is purposefully sparse, expressing the container walls, the product. From the outside, the office reads as a series of connected containers, however from inside it reads as a large homogenous space peppered with light, open, green areas – breaths of fresh air,” he said.

Mr Roberts said the design reflects the company’s desire for more connected workspaces to generate greater social interactivity and innovation via cross-fertilisation of ideas between departments